De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) rapporteert een opvallend rustig jaar in 2024. Met 2.053 oproepen voor hulpverlening is er sprake van een laagterecord. Ter vergelijking: in 2023 ontving de KNRM nog 2.381 oproepen, en de piek lag in 2020, met maar liefst 2.863 meldingen.
Het aantal acties in 2024 is het laagste sinds 2017, toen er 2.119 oproepen waren. De KNRM vermoedt dat stabiel weer, vooral in de weekenden, heeft bijgedragen aan het dalende aantal reddingsacties. Goede weersomstandigheden zorgen doorgaans voor minder onverwachte noodsituaties op het water.
Effect van preventiecampagnes
Een andere mogelijke factor is de preventiecampagne die de KNRM in 2024 lanceerde om watersporters beter voor te bereiden. Hiermee hoopte de organisatie incidenten op het water te voorkomen. Of deze campagne daadwerkelijk invloed heeft gehad, wordt later geƫvalueerd.
Minder incidenten op het water
In totaal brachten de 45 reddingstations in 2024 precies 3.016 mensen en 125 dieren in veiligheid langs de kust, op het IJsselmeer en op de Waddenzee. De KNRM constateert ook een daling in het aantal mensen dat op het water in de problemen kwam, ondanks drukte in de recreatie- en visserijsector.
Op de stranden daarentegen had de KNRM het relatief druk. Hier verleenden de 103 lifeguards op de Friese Waddeneilanden vooral hulp bij kleine verwondingen, zoals snijwonden, kwallenbeten en wespensteken.
Afwachten op aanvullende gegevens
Om beter te begrijpen waarom het aantal acties dit jaar zo laag was, wacht de KNRM nog op cijfers van Rijkswaterstaat. Deze data, gebaseerd op het aantal brug- en sluisopeningen, kunnen inzicht geven in de vaarbewegingen en mogelijke trends in recreatie en visserij.
Met dit laagterecord kijkt de KNRM terug op een bijzonder jaar, waarin preventie en weersomstandigheden mogelijk een grote rol hebben gespeeld.