Een revolutie in de behandeling van niet-uitgezaaide borstkanker: dankzij de Vlaamse professor Melanie Machiels (37) en haar Antwerpse collega’s kunnen vrouwen voortaan volstaan met slechts zes bestralingen. Dit is een enorme vooruitgang, want momenteel zijn dat er tien tot soms zelfs 23, afhankelijk van het ziekenhuis.

Hoe werkt het?
De doorbraak zit in een innovatieve techniek waarbij één extra bestraling met een hoge dosis – een zogenaamde “boost” – voldoende is om de gebruikelijke vijf hoge-dosisbestralingen te vervangen. Hierdoor dalen het aantal behandelingen met 40%, terwijl de effectiviteit behouden blijft.

Internationale erkenning
De nieuwe methode van professor Machiels heeft niet alleen in België de aandacht getrokken; ook in de Verenigde Staten wordt de techniek met grote interesse gevolgd. Machiels benadrukt dat patiënten geen extra bijwerkingen ervaren, zoals meer huidreacties, wat de behandeling niet alleen efficiënter, maar ook comfortabeler maakt voor de patiënt.

Betere zorg, minder belasting
Deze doorbraak betekent minder belasting voor patiënten én zorginstellingen. Jaarlijks krijgen in België 11.000 vrouwen de diagnose borstkanker, en voor hen kan deze ontdekking een groot verschil maken. Dankzij de inspanningen van professor Machiels wordt een zware behandeling een stuk draaglijker, met behoud van dezelfde resultaten.