In een baanbrekend wetenschappelijk onderzoek is het Australische wetenschappers voor het eerst gelukt om embryo’s van kangoeroes te produceren via in-vitrofertilisatie (IVF). Dit wordt gezien als een belangrijke stap in de strijd tegen het uitsterven van buideldiersoorten. De onderzoekers van de University of Queensland hopen met deze kennis bedreigde diersoorten te kunnen redden.
Cruciale inzichten in voortplanting van buideldieren
De succesvolle bevruchtingen bieden waardevolle inzichten in de voortplanting van buideldieren. Met deze kennis kan IVF mogelijk worden ingezet om soorten zoals de koala, de Tasmaanse duivel, de Noordelijke breedneuswombat en de buideleekhoorn te behouden. Australië kampt al lange tijd met een snel afnemende biodiversiteit; sinds de komst van Europese kolonisten in de achttiende eeuw zijn er minstens 33 buideldiersoorten uitgestorven. Volgens CNN is het uitstervingspercentage van dieren in Australië hoger dan op andere continenten.
Waarom de grijze kangoeroe?
Voor dit onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van sperma- en eicellen van de grijze kangoeroe. Deze soort werd gekozen vanwege de grote populatie in Australië, wat een breed scala aan genetisch materiaal opleverde. Hierdoor konden de onderzoekers veel leren over de voortplantingsbiologie van buideldieren in het algemeen.
Eerste geboorte binnen 10 jaar
Hoewel de eerste embryo’s succesvol zijn gecreëerd, is er nog een lange weg te gaan voordat een buideldier daadwerkelijk via IVF geboren wordt. Volgens biotechnoloog Andres Gambini, die het onderzoek leidt, is er nog verdere technologische ontwikkeling nodig. “We hopen dat de geboorte van een buideldier via IVF over tien jaar werkelijkheid wordt,” aldus Gambini.
Wereldwijde ontwikkelingen in IVF voor dieren
De toepassing van IVF in de dierenwereld is niet nieuw. In 2018 werd de eerste embryo van een ezel gecreëerd, en vorig jaar slaagden wetenschappers erin een neushoornembryo in een draagmoeder in Kenia te plaatsen. De nieuwe doorbraak met kangoeroes kan een grote rol spelen in het behoud van bedreigde buideldiersoorten wereldwijd.
Met deze veelbelovende ontwikkelingen blijft de hoop bestaan dat technologie een sleutelrol kan spelen in de bescherming van unieke diersoorten.