Voor het eerst heeft een patiënt in Nederland een speciaal implantaat gekregen dat migraineklachten moet verminderen. De eerste signalen zijn positief, maar experts benadrukken dat er nog meer onderzoek nodig is. “Het is belangrijk dat we blijven zoeken naar oplossingen,” aldus specialisten.
Hoe werkt het implantaat?
Het Erasmus MC in Rotterdam heeft in samenwerking met het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein twee dunne implantaten geplaatst bij een patiënt. Een van de implantaten bevindt zich net onder de huid van het voorhoofd, de andere onder de huid van het achterhoofd. De drager kan met een extern apparaatje de therapie activeren, waarna de implantaten kleine elektrische signalen sturen naar zenuwen die betrokken zijn bij migraine.
Volgens Frank Huygen, hoogleraar Anesthesiologie bij het Erasmus MC, spelen elektrische signalen een cruciale rol in het zenuwstelsel. “Bij migraine kunnen deze signalen uit balans raken. Het implantaat kan mogelijk helpen om deze verstoring te corrigeren,” legt hij uit.
Nederlandse technologie met potentie
Het Nederlandse bedrijf Salvia BioElectronics werkt sinds 2017 aan de ontwikkeling van deze technologie. Het doel is om de frequentie en hevigheid van migraineaanvallen te verminderen. Eerder werd een soortgelijke aanpak al ingezet bij aandoeningen zoals epilepsie en Parkinson.
Harold Nijhuis, anesthesioloog-pijnspecialist bij het St. Antonius Ziekenhuis, is betrokken bij het onderzoek en ziet potentie. “Voor clusterhoofdpijn is deze methode al effectief gebleken. Ook de eerste resultaten bij migrainepatiënten zijn veelbelovend.”
Migraine is meer dan hoofdpijn
Hans Carpay, neuroloog en migraine-expert bij The Migraine Clinic, benadrukt het verschil tussen hoofdpijn en migraine. “Een handig ezelsbruggetje: als de pijn je leven beheerst, is het vrijwel altijd migraine.”
Hoewel Carpay niet bij het onderzoek betrokken is, juicht hij de studie toe. Toch waarschuwt hij dat veel patiënten nog niet geholpen kunnen worden. “We moeten blijven zoeken naar oplossingen.”
Geen vervanging, maar een aanvulling
Het implantaat zal bestaande medicijnen waarschijnlijk niet vervangen, maar eerder aanvullen. Carpay wijst erop dat veel patiënten niet weten dat er al effectieve medicijnen zijn. “Er zijn behandelingen die migraine volledig kunnen onderdrukken. En vaak worden deze vergoed door de zorgverzekeraar.”
Of de implantatentechnologie in de toekomst breed beschikbaar komt, hangt af van verdere onderzoeksresultaten. Voor nu blijft de boodschap: hoopvol, maar nog niet definitief.