Een positieve ontwikkeling in de GGZ! Sinds 2023 krijgen mensen met psychische aandoeningen die zonder werk zitten, de kans om via een nieuwe regeling weer de arbeidsmarkt op te gaan. Dit betreft vooral mensen die anders thuis zouden blijven zitten door zware depressies, psychotische klachten of andere psychische problemen. De regeling biedt langdurige ondersteuning vanuit de bijstand, met als doel om hen te helpen beter deel te nemen aan de samenleving en zich mentaal sterker te voelen door werk.
De afgelopen tijd is het aantal mensen dat deelneemt aan het IPS-traject (Individuele Plaatsing en Steun) gestaag gegroeid. In 2023 en 2024 telde Divosa, de belangenorganisatie voor het sociaal domein, zo’n 900 deelnemers. Dit jaar verwacht men de grens van 1000 deelnemers te overschrijden.
Dit traject is speciaal voor mensen die een gemeentelijke uitkering ontvangen, zoals bijstand, en die in behandeling zijn voor psychische klachten. De GGZ-instellingen bieden intensieve begeleiding, zodat deze mensen weer een plek op de arbeidsmarkt kunnen vinden. Het gaat om een breed scala aan psychische aandoeningen, van angststoornissen tot bipolaire stoornis.
Volgens Cris Bergmans van Divosa heeft 37% van de deelnemers inmiddels een baan gevonden. Dit succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij andere begeleidingstrajecten. De effectiviteit van de IPS-methode is inmiddels wereldwijd bewezen.
Kansen voor groei en meer structurele financiering
Hoewel de resultaten bemoedigend zijn, is er nog veel ruimte voor groei. Stichting MIND, een belangenorganisatie voor mensen met psychische aandoeningen, spreekt van een “goed begin”, maar ziet mogelijkheden om het traject verder te versterken. “Zowel gemeenten als werkgevers moeten meer bekend worden met dit traject,” zegt een woordvoerder van MIND. “Daarnaast is structureel geld nodig om meer begeleiders op te leiden en het traject uit te breiden.”
De jaarlijkse kosten van het IPS-traject bedragen ongeveer 10 miljoen euro. Voor de jaren na 2025 is er echter nog geen structureel budget gereserveerd. Bergmans van Divosa benadrukt dat het traject niet alleen goed is voor de deelnemers zelf, die door werk meer uit de GGZ kunnen stromen, maar ook voor de maatschappij als geheel. Het kan zorgen voor lagere zorgkosten en minder uitkeringen, doordat mensen weer in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.
Het lijkt erop dat de IPS-methode een belangrijke bijdrage kan leveren aan de werkparticipatie van mensen met psychische aandoeningen, mits er voldoende ondersteuning en financiering blijft komen.
Bron: NU.nl