Voor sommige patiënten met slokdarmkanker blijkt een operatie niet altijd nodig. Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam ontdekten dat bij een deel van de patiënten de chemotherapie en bestraling zo goed aanslaan, dat ze niet hoeven te worden geopereerd. Dit biedt een belangrijk voordeel, aangezien een slokdarmoperatie ingrijpend is en vaak complicaties met zich meebrengt.

Jaarlijks krijgen zo’n 3000 mensen de diagnose slokdarmkanker. Normaal gesproken krijgen zij chemotherapie en bestraling, gevolgd door een operatie waarbij een deel van de slokdarm wordt verwijderd. Uit het onderzoek blijkt echter dat bij ongeveer een kwart van de patiënten die geopereerd werden, geen tumorcellen meer in de slokdarm aanwezig waren, wat betekent dat afwachten een optie had kunnen zijn.

Het vermijden van de operatie is gunstig, omdat deze vaak leidt tot langdurige complicaties zoals pijn, gewichtsverlies en verminderde energie. Bovendien heeft 60% van de patiënten na de operatie te maken met complicaties, zoals longontsteking of hartritmestoornissen.

In het onderzoek werden 309 patiënten gevolgd die geen uitzaaiingen hadden. Van hen werd een deel meteen geopereerd, terwijl anderen onder strenge controle werden gehouden en regelmatig onderzocht werden om te checken of er nog tumorcellen aanwezig waren. Na twee jaar bleek dat de overlevingskansen gelijk waren voor beide groepen, hoewel bijna de helft van de patiënten zonder operatie alsnog onder het mes moest omdat er later tumorcellen werden ontdekt.

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, benadrukken de onderzoekers dat afwachten niet voor iedereen een optie is, aangezien slechts een derde van de patiënten na chemotherapie en bestraling schoon is. De uiteindelijke conclusie wordt pas volgend jaar zomer verwacht, wanneer de langetermijnoverleving en kosten van beide behandelingen verder onderzocht zullen worden.

Het onderzoek biedt hoop voor patiënten die liever niet meteen geopereerd willen worden, maar het is belangrijk dat zij samen met hun artsen een weloverwogen keuze maken over hun behandeling.