Wetenschappers in Maastricht hebben met behulp van geavanceerde computermodellen een veelbelovende nieuwe aanpak ontwikkeld voor de behandeling van hartfalen. In plaats van het vertragen van de hartslag, wat tot nu toe een gangbare methode is, kiezen zij ervoor om het hartritme juist te versnellen.
Deze methode richt zich specifiek op diastolisch hartfalen, ook wel bekend als een ‘stijf hart’. Bij deze aandoening ontspant de hartspier niet goed, wat leidt tot een te hoge druk tijdens het vullen van het hart met bloed. Dit veroorzaakt symptomen zoals kortademigheid, onregelmatige hartslag en pijn op de borst. Voor deze vorm van hartfalen bestaan momenteel weinig effectieve behandelingen.
Doorbraak dankzij simulaties
Met behulp van computersimulaties konden onderzoekers gerichter zoeken naar oplossingen. Bij het virtueel versnellen van het hartritme ontdekten zij dat de druk op de linkerboezem van het hart afnam. Dit effect kan worden vergeleken met het minder sterk opblazen van een ballon, waardoor de spanning afneemt.
Het gebruikte computermodel is het resultaat van decennia aan onderzoek en bundelt alle bestaande kennis over het hart, natuurkunde en behandelingen. Door dit model wordt onderzoek dat voorheen jaren zou kosten nu binnen enkele dagen uitgevoerd. Bovendien vermindert het de noodzaak om proefdieren in te zetten, omdat veel experimenten nu volledig op de computer kunnen plaatsvinden.
Nog niet voor iedereen toepasbaar
Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, is het nog geen definitieve oplossing. De nieuwe methode zal eerst uitgebreid klinisch onderzocht worden. Niet elke patiënt met hartfalen zal er baat bij hebben, maar het onderzoek legt wel bloot waarom het bij sommigen kan werken.
In de toekomst hopen de wetenschappers computermodellen verder te verfijnen, zodat er per patiënt een digitale kopie van het hart gemaakt kan worden. Op die manier kan een behandeling op maat worden bepaald. Net zoals in de Formule 1 wordt het model continu verbeterd, zodat de technologie steeds nauwkeuriger en effectiever wordt ingezet. Deze ontwikkelingen markeren een grote stap voorwaarts in het onderzoek naar hartfalen en bieden hoop op betere behandelingen voor patiënten in de toekomst.
Bron: NU.nl