De wereldwijde cijfers rondom hiv-besmettingen laten een historisch dieptepunt zien. In 2023 werden 1,3 miljoen nieuwe gevallen geregistreerd, een afname van maar liefst 60 procent in vergelijking met de piek in 1995, toen er 3,3 miljoen nieuwe besmettingen werden gemeld.
Deze daling is grotendeels te danken aan de verbeterde beschikbaarheid van virusremmers. Vooral zwangere vrouwen met hiv hebben hiervan geprofiteerd, met 84 procent die toegang kreeg tot medicatie. Hierdoor worden hun kinderen beschermd tegen overdracht van het virus. Wereldwijd maken 30,7 miljoen mensen met hiv gebruik van deze levensreddende medicijnen.
Grote vooruitgang in sub-Sahara-Afrika
In Afrika ten zuiden van de Sahara, het gebied dat het zwaarst getroffen werd door de hiv-epidemie, is de daling van nieuwe besmettingen het meest significant. Voor het eerst komen er nu meer nieuwe gevallen buiten dit gebied dan daarbinnen. Dit is het resultaat van intensieve preventieprogramma’s en een toegenomen focus op voorlichting en behandeling in de regio.
Wat is hiv?
Hiv is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die, zonder behandeling, kan leiden tot aids. Bij aids raakt het immuunsysteem zo verzwakt dat het lichaam zich nauwelijks meer kan verdedigen tegen andere infecties. Dankzij de vooruitgang in behandelingen met virusremmers is hiv vandaag de dag voor veel mensen een beheersbare aandoening geworden, wat de kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert.
De recente cijfers tonen aan dat wereldwijde inspanningen om hiv te bestrijden hun vruchten afwerpen. Toch blijft verdere inzet cruciaal om deze positieve trend door te zetten en uiteindelijk een einde te maken aan de hiv-epidemie.