De borstelstaartkangoeroerat, een dier dat bijna uitgestorven was, maakt een comeback op het Zuid-Australische schiereiland Yorke. Dankzij de inspanningen van het natuurbehoudsteam Marna Banggara krijgt dit bijzondere diertje een nieuwe kans.

Wat is een borstelstaartkangoeroerat?
De borstelstaartkangoeroerat lijkt op een kleine kangoeroe met een lange, borstelachtige staart. Hoewel het een indrukwekkend overlevingsmechanisme heeft – het werpt zijn jongen richting roofdieren om zelf te ontsnappen – is dat niet de reden van zijn bijna-uitsterven. Europese kolonisten introduceerden katten en vossen in Australië, die de borstelstaartkangoeroerat op hun menu zetten. Tussen 1999 en 2010 daalde de populatie zelfs met 90%, aldus CNN. Tegenwoordig komt het dier nog maar op enkele plekken in Zuidwest-Australië voor.

Bescherming en herstel
Om de soort te redden, heeft Marna Banggara een natuurgebied afgezet met een 25 kilometer lang hek. Dit gebied is zorgvuldig gekozen vanwege de lage aantallen vossen en katten, waardoor de borstelstaartkangoeroeratten veiliger kunnen leven en zich voortplanten.

Tussen 2021 en 2023 werden maar liefst tweeduizend dieren uitgezet in het beschermde gebied. Bij recente metingen ontdekte het team dat 40% van de dieren nakomelingen zijn van de uitgezette populatie. “Dit laat zien dat ze zich voortplanten en gezond zijn,” vertelt een teamlid aan CNN.

Een hoopvolle toekomst
Het succes van dit project is een belangrijke stap in het herstel van Australisch unieke biodiversiteit. De terugkeer van de borstelstaartkangoeroerat is niet alleen een overwinning voor natuurbehoud, maar ook een bewijs van wat mogelijk is met toewijding en samenwerking.