In de afgelopen dertig jaar hebben bijna 100 miljoen inwoners toegang gekregen tot elektriciteit. Dit betekent dat vrijwel de gehele bevolking, zo’n 173 miljoen mensen, nu beschikt over stroomvoorziening, meldt Our World in Data. Ter vergelijking: dat zijn 9,5 keer zoveel inwoners als in Nederland.

Van 14% naar 99% in drie decennia
De vooruitgang in elektriciteitsvoorziening is enorm. In 1991 had slechts 14% van de inwoners toegang tot het laagste niveau van elektriciteit: minimaal vier uur per dag verlichting en de mogelijkheid om een telefoon op te laden. In 2021 was dit gestegen naar maar liefst 99%. Een grote stap vooruit voor een land waar toegang tot elektriciteit niet altijd vanzelfsprekend was.

Hoger niveau voor meer dan de helft van de bevolking
Meer dan de helft van de Bangladeshi heeft inmiddels toegang tot een hoger niveau van stroomvoorziening. Dit betekent dat zij minimaal acht uur per dag hun huis kunnen verlichten en een koelkast kunnen gebruiken – een cruciale verbetering die niet alleen het dagelijks leven comfortabeler maakt, maar ook economische groei en betere gezondheidszorg mogelijk maakt.

Een succesverhaal van ontwikkeling
Deze indrukwekkende vooruitgang toont de kracht van investeren in infrastructuur en energievoorziening. Het is niet alleen een succesverhaal voor Bangladesh, maar ook een inspiratiebron voor andere landen die streven naar universele toegang tot elektriciteit. Dit soort stappen bewijst hoe duurzame ontwikkeling het leven van miljoenen mensen kan transformeren.