Er is hoopvol nieuws op het gebied van dementieonderzoek. Zowel in de behandeling van de ziekte van Alzheimer als bij frontotemporale dementie (FTD) worden belangrijke stappen gezet. Dat vertelt prof. dr. Yolande Pijnenburg, neuroloog, hoogleraar Dementie op jonge leeftijd en medisch directeur van het Alzheimercentrum Amsterdam.

“Nooit eerder konden we zoveel goed nieuws over dementie melden als nu,” zegt Pijnenburg. “De afgelopen jaren is het onderzoek met sprongen vooruitgegaan. Onlangs is er zelfs een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer ontdekt dat echt werkt. Het middel, lecanemab, vermindert het samenklonteren van schadelijke eiwitten in de hersenen. Hierdoor gaan patiënten significant minder snel achteruit.”

Lecanemab: een doorbraak

Lecanemab werd in november goedgekeurd voor toelating op de Europese markt, nadat de Europese Medicijn Autoriteit (EMA) in een tweede beoordelingsronde groen licht gaf. Toch zijn er beperkingen. Het middel is niet geschikt voor mensen met een genetische aanleg voor Alzheimer of voor patiënten met een hoog risico op bijwerkingen, zoals hersenbloedingen. Daarnaast moet in Nederland nog worden bepaald of het medicijn wordt vergoed.

“Het is belangrijk om de verwachtingen te temperen, want het medicijn is hier nog niet beschikbaar,” waarschuwt Pijnenburg. “Maar het feit dat er nu een eerste middel is dat werkt, biedt enorm veel perspectief.”

Doorbraak bij frontotemporale dementie (FTD)

Ook bij FTD, een vorm van dementie die vaak gepaard gaat met persoonlijkheidsveranderingen, zijn er hoopvolle ontwikkelingen. Pijnenburg: “Bij FTD spelen meerdere eiwitten een rol in het ziekteproces, wat diagnose en behandeling complex maakt. Recent hebben we echter ontdekt dat deze eiwitten ook voorkomen in de ogen en huid. Dit opent nieuwe mogelijkheden om FTD eerder en nauwkeuriger te diagnosticeren.”

Daarnaast verwacht Pijnenburg binnen enkele jaren veelbelovende resultaten van een nieuwe gentherapie voor de erfelijke variant van FTD. “De eerste onderzoeksresultaten worden binnenkort gepubliceerd. Het is spannend om te zien wat dit gaat betekenen voor patiënten.”

Leefstijl en preventie

Kun je dementie voorkomen? “Garantie heb je nooit, maar we weten steeds meer over factoren die de kans op dementie kunnen verkleinen,” legt Pijnenburg uit. “Gezond leven is belangrijk: regelmatig bewegen, gezond eten en niet roken verkleint het risico. En als je op de fiets stapt: draag een helm.”

Bron Plus Online