Steeds meer hbo-studenten willen aan de slag in het basisonderwijs, een sector die hard leerkrachten nodig heeft. Dit studiejaar startten zo’n zesduizend studenten aan de pabo, een stijging van bijna vijfhonderd ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent een toename van 8,9%, een hoopgevend signaal in de aanpak van het lerarentekort.

Uit de nieuwste instroomcijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt dat het aantal aanmeldingen voor lerarenopleidingen fors is gestegen. Afgelopen zomer begonnen ongeveer 12.700 studenten aan een studie in het onderwijs. Daarvan kozen 5.838 studenten specifiek voor een opleiding tot leraar basisonderwijs – het hoogste aantal sinds 2020, toen er 6.845 studenten instroomden.

Hard nodig in het onderwijs

Het tekort aan basisschoolleraren is nijpend: op dit moment zijn er zo’n 7.700 fulltimebanen onbezet, wat neerkomt op een lerarentekort van 8,1 procent. De politiek werkt al langere tijd aan oplossingen, zoals zijinstroomtrajecten, om meer mensen naar het onderwijs te trekken.

Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, ziet de groeiende interesse als een teken dat deze maatregelen hun vruchten afwerpen. “De afgelopen jaren hebben we samen met veel partijen hard gewerkt om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken en meer studenten te werven. Deze cijfers laten zien dat die aanpak werkt, en we blijven ons hier ook de komende jaren voor inzetten.”

Volgens Limmen is het cruciaal dat zoveel studenten kiezen voor een toekomst in het onderwijs. “Scholen staan te springen om gemotiveerde leerkrachten. Dat steeds meer jongeren hier hun carrière in zien, is een positieve ontwikkeling.”