Groene gevels dragen bij aan een koelere stedelijke omgeving en bevorderen de biodiversiteit, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. In steden zoals Singapore groeien planten langs natuurlijke rotswanden, wat resulteert in een hogere biodiversiteit. Dit principe kan worden toegepast in Nederlandse steden, waar het aantal vierkante meters openbaar groen per woning in de afgelopen vijf jaar met 24% is afgenomen.

Voordelen van groene gevels

Muurtuinen, ook wel groene gevels genoemd, kunnen bijdragen aan het herstel van groen in steden. Ze trekken insecten, spinnen en vogels aan, waardoor stedelijke biodiversiteit toeneemt. Uit vergelijkingen tussen natuurlijke, door mensen gemaakte en kale gevels blijkt dat natuurlijke groene gevels de meeste planten en dieren aantrekken. Het gebruik van inheemse planten maakt groene gevels gezonder voor lokale flora en fauna.

Een voorwaarde voor succesvolle muurtuinen is de aanwezigheid van voldoende omliggende natuur, zoals bomen en parken. Dit helpt bij het vormen van een ecologisch netwerk waarin dieren en insecten zich gemakkelijk kunnen verplaatsen.

Verkoeling in de stad

Groene gevels kunnen de luchttemperatuur in de directe omgeving met 0,6 tot 0,7 graden verlagen. Dit helpt tegen het warmte-eilandeffect, een veelvoorkomend probleem in stedelijke gebieden door de opwarming van beton en asfalt. Meer planten op gevels dragen bij aan energiebesparing door de natuurlijke verkoeling.

Praktische toepassing

Een groen gevelproject hoeft niet meteen zo grootschalig te zijn als in Milaan, waar gebouwen volledig met planten zijn bedekt. Ook in Nederland zijn er initiatieven, zoals in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam, waar bewoners muurtuinen hebben aangelegd om de wijk te vergroenen. Nederlandse klimplanten kunnen eenvoudig uit een pot of direct uit de grond langs muren groeien.

Daarnaast vormen groene gevels geen bedreiging voor gebouwen. Ze laten hooguit wat restmateriaal achter na verwijdering. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe groene gevels nog efficiƫnter kunnen worden ingezet om steden leefbaarder en duurzamer te maken.