Een baanbrekende opleiding in Eindhoven biedt (oud-)patiënten met maag-, lever- en darmaandoeningen de kans om hun ervaring in te zetten voor anderen. De Summa-onderwijsinstelling lanceert een uniek programma waarin tien tot vijftien studenten worden opgeleid tot professionele coaches. Dit initiatief speelt in op de groeiende behoefte aan ervaringsdeskundige hulp binnen deze doelgroep.

Begrip vanuit eigen ervaring
In Nederland kampen ruim vier miljoen mensen met maag-, lever- en darmklachten (MDL). “Veel van hen hebben praktische vragen of emotionele uitdagingen waarvoor ze niet direct de huisarts willen inschakelen,” legt een woordvoerder van het MDL Fonds uit. Hier komt de nieuwe opleiding in beeld. “Ervaringsdeskundigen begrijpen als geen ander wat het betekent om met een MDL-aandoening of stoma te leven en kunnen op een professionele manier ondersteuning bieden,” voegt directeur Mariël Croon van het MDL Fonds toe.

Een opleiding met impact
Het studieprogramma duurt één jaar en richt zich op het ontwikkelen van coaching- en communicatieve vaardigheden, gecombineerd met kennis over MDL-aandoeningen. Geslaagde studenten behalen een mbo-certificaat Ervaringsdeskundige MDL. Voor wie verder wil studeren, biedt Summa de mogelijkheid om door te stromen naar de mbo-4-opleiding Maatschappelijke Zorg/MDL-ervaringsprofessional, die in totaal drie jaar duurt.

Meer dan een opleiding
Summa heeft al meer dan tien jaar ervaring met opleidingen voor ervaringsdeskundigen in de psychiatrie, verslavingszorg en maatschappelijke opvang. De MDL-opleiding wordt gezien als een waardevolle toevoeging aan dit aanbod. Inschrijving voor het nieuwe programma is sinds maandag geopend via de website van Summa.

Met deze opleiding worden persoonlijke ervaringen omgezet in professionele hulp, waardoor lotgenoten niet alleen steun vinden, maar ook echte verbinding ervaren.